Z ajurvédského hlediska by snídaně měla být teplým jídlem. Zde jsou dva chutné recepty šéfkuchaře Ajurvédy Franka Lotze, které se snadno připravují a stráví. V závislosti na vaší chuti je můžete vylepšit ájurvédskými bylinkami a kořením, které dále podporují vaše trávení.
Olga's Ayurvedic Porridge
Příprava: cca. 10 minut
Za stálého míchání zahřívejte v malém hrnci mléko, sušené ovoce a mletou špaldu. Přidejte ghí a koření a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni po dobu tří až pěti minut v závislosti na tom, zda chcete, aby byla kaše hustá nebo řidší.
Tuto snídaňovou kaši si můžete připravit s jakýmkoli druhem zrna. Před vařením nechte mleté zrno namočit do vody po dobu 30 minut. Podle potřeby můžete používat sultánové rozinky, sušené fíky, datle, meruňky nebo švestky. Dobrý výběr koření je například badyán, anýz, fenykl a kurkumu. Jděte do toho a experimentujte!
1 porce:
200 ml plnotučného mléka nebo 100 ml smetany a 100 ml vody
4 lžíce čerstvě mleté špaldy
2 lžíce sušeného ovoce
½ lžičky ghí
Špetka mletého zázvoru
Špetka mleté skořice
Špetka kardamomu
½ lžičky hnědého cukru
Kaše s rýžovými vločkami
Příprava: cca. 20 minut
Zahřívejte mléko v hlubokém hrnci při nízké teplotě. Za stálého míchání přidejte rýžové vločky. Přidejte ghí a koření, jakož i sušené ovoce a mandle. Vařte, dokud kaše nezhoustne (5-10 minut). Pokud dáváte přednost řidší kaši, přidejte další šálek mléka.
Jako variantu můžete použít obilné vločky, i když vyžadují delší dobu vaření než rýžové vločky nebo čerstvě mleté špaldy, mletý oves nebo pšeničnou mouku. Podle potřeby můžete také přidat další sušené ovoce. Doporučujeme vyzkoušet jako koření variace skořice, hřebíčku, zázvoru, badyánu, šafránu a kardamomu.
2 porce:
½ l plnotučného mléka (pro typy Vata nebo Pitta ½ smetany a ½ vody, pro typy Kapha ½ plnotučného mléka a ½ vody)
6 lžic rýžových vloček
2 lžíce rozinek
1 sušený fík, nasekaný středně jemný
1 polévková lžíce mandlového nápoje nebo 4 mandle, namočené přes noc, poté oloupané a rozemleté
2 špetky mleté skořice
3 špetky kardamomu
1 polévková lžíce ghí