Arvédské snídaňové recepty

Z ajurvédského hlediska by snídaně měla být teplým jídlem. Zde jsou dva chutné recepty šéfkuchaře Ajurvédy Franka Lotze, které se snadno připravují a stráví. V závislosti na vaší chuti je můžete vylepšit ájurvédskými bylinkami a kořením, které dále podporují vaše trávení.

Olga's Ayurvedic Porridge

Příprava: cca. 10 minut

Za stálého míchání zahřívejte v malém hrnci mléko, sušené ovoce a mletou ​​špaldu. Přidejte ghí a koření a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni po dobu tří až pěti minut v závislosti na tom, zda chcete, aby byla kaše hustá nebo řidší.

Tuto snídaňovou kaši si můžete připravit s jakýmkoli druhem zrna. Před vařením nechte mleté ​​zrno namočit do vody po dobu 30 minut. Podle potřeby můžete používat sultánové rozinky, sušené fíky, datle, meruňky nebo švestky. Dobrý výběr koření je například badyán, anýz, fenykl a kurkumu. Jděte do toho a experimentujte!

1 porce:
200 ml plnotučného mléka nebo 100 ml smetany a 100 ml vody
4 lžíce čerstvě mleté ​​špaldy
2 lžíce sušeného ovoce
½ lžičky ghí
Špetka mletého zázvoru
Špetka mleté ​​skořice
Špetka kardamomu
½ lžičky hnědého cukru
 

Kaše s rýžovými vločkami

Příprava: cca. 20 minut

Zahřívejte mléko v hlubokém hrnci při nízké teplotě. Za stálého míchání přidejte rýžové vločky. Přidejte ghí a koření, jakož i sušené ovoce a mandle. Vařte, dokud kaše nezhoustne (5-10 minut). Pokud dáváte přednost řidší kaši, přidejte další šálek mléka.

Jako variantu můžete použít obilné vločky, i když vyžadují delší dobu vaření než rýžové vločky nebo čerstvě mleté ​​špaldy, mletý ​​oves nebo pšeničnou mouku. Podle potřeby můžete také přidat další sušené ovoce. Doporučujeme vyzkoušet jako koření variace skořice, hřebíčku, zázvoru, badyánu, šafránu a kardamomu.

2 porce:
½ l plnotučného mléka (pro typy Vata nebo Pitta ½ smetany a ½ vody, pro typy Kapha ½ plnotučného mléka a ½ vody)
6 lžic rýžových vloček
2 lžíce rozinek
1 sušený fík, nasekaný středně jemný
1 polévková lžíce mandlového nápoje nebo 4 mandle, namočené přes noc, poté oloupané a rozemleté
2 špetky mleté ​​skořice
3 špetky kardamomu
1 polévková lžíce ghí